W jakim celu stosujemy przyprawy?

Oto ich główne zastosowanie:

  • dla równoważenia doszy, czyli swoich energii podstawowych (vata, pitta, kapha)
  • dla zrównoważenia potrawy pod względem sześciu smaków
  • dla ułatwienia trawienia i przyswajania (wchłaniania)
  • w celach terapeutycznych
  • jako odtrutki pokarmowe.
  • Ajurweda uważa, że każdy pokarm ma lub może mieć działanie negatywne na organizm ludzki. Dlatego zaleca się stosowanie przypraw (jako odtrutek), które całkowicie znoszą to działanie.

Wiedza ta jest bardzo rozbudowana, ale na początku wystarczy, że dowiesz się jak używać niektórych przypraw i ziół dla kilku konkretnych produktów. Powinno się ich używać podczas jedzenia danej potrawy lub w czasie jej przygotowywania.

Krótkie zestawienie

Nabiał:

  • Ser (wytwarza złogi i śluz, wzmaga pitta i kapha) – stosuj czarny pieprz, pieprz turecki(cayenne) i chilli
  • Jajka (wmagają pitta, a gdy jadane są surowe, wzmagają kapha) – stosuj pietruszkę, cebulę, kurkumę
  • Lody (wytwarzają śluz, powodują złogi) – stosuj goździki lub kardamon
  • Kwaśna śmietana (wytwarza śluz, powoduje złogi) – stosuj kolendrę i kardamon
  • Jogurt ( wytwarza śluz i złogi) – stosuj kminek lub imbir
  • Ryby i mięso:
  • Ryby (wzmagają pitta) – stosuj orzech kokosowy, limonę i cytrynę
  • Czerwone mięso (jest bardzo ciężko strawne) stosuj goździki, pieprz turecki lub chili

Zboża:

  • Owies (wzmaga kapha i wytwarzanie tłuszczu) stosuj kurkumę, gorczycę i kminek
  • Ryż (wzmaga kapha i wytwarzanie tłuszczu) stosuj goździki lub pieprz ziarnisty
  • Pszenica (wzmaga kapha i wytwarzanie tłuszczu) – stosuj imbir

Warzywa:

 

  • Strączkowe (powodują gazy i wzdęcia, mogą wzmagać vata) stosuj czosnek, goździki, pieprz czarny i turecki, imbir, sól kamienną lub chili
  • Kapusta (wytwarza gazy, wzmaga vata) – gotuj w oleju słonecznikowym z kurkumą i gorczycą
  • Czosnek (wzmaga pitta) – stosuj starty orzech kokosowy i cytrynę
  • Zielona sałata (wytwarza gazy i wzmaga vata) – stosuj oliwę z oliwek z sokiem cytrynowym
  • Cebula ( wytwarza gazy, a surowa wzmaga vata i pitta) – gotuj, stosuj sól, cytrynę, jogurt i ziarna gorczycy
  • Ziemniaki (wytwarzają gazy) – stosuj ghee z pieprzem
  • Pomidory (mogą wzmagać trzy dosze) – stosuj limonę i kminek

Owoce:

  • Awokado (wzmaga kapha) stosuj kurkumę, cytrynę, czosnek i czarny pieprz)
  • Banany (wzmagają pitta i kapha) – stosuj kardamon
  • Suszone owoce (mogą wzmagać vata) – najlepiej je moczyć w wodzie
  • Mango (powoduje biegunkę – stosuj ghee z kardamonem
  • Melon (wstrzymuje wydzielanie moczu i kału) – stosuj tary orzech kokosowy z kolendrą

Orzechy i nasiona:

  • Orzechy (wytwarzają gazy i wzmagają pitta) – moczyć na noc i gotować w oleju sezamowym z chili
  • Masło arachidowe (ciężkie, wzmaga pitta i kapha, powoduje ból głowy) stosuj imbir i prażony sproszkowany kminek
  • Nasiona (mogą wzmagać pitta) moczyć i prażyć na sucho

Inne:

  • Alkohol (doraźne działanie stymulujące, skutek hamujący – żuć pół łyżeczki nasion kminku lub 1-2 nasiona kardamonu
  • Czarna herbata (doraźne działanie stymulujące, skutek hamujący) – stosuj imbir
  • Kofeina (działa stymulująco, doraźnie, potem hamująco) – stosuj sproszkowaną gałkę muszkatołową z kardamonem
  • Czekolada (stymuluje, ale również działa później hamująco) – stosuj kardamon z kminkiem
  • Kawa – stosuj sproszkowaną gałkę muszkatołową z kardamonem
  • Prażona kukurydza (wytwarza gazy i wzmaga vata) – dodawaj ghee lub masło
  • Słodycze (powodują przeciążenie i mogą wytwarzać śluz) – stosuj sproszkowany imbir

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *