Szpinak z bakłażanem i cieciorką

Przedstawiamy kolejny przepis autorstwa Bartosza Niedaszkowskiego, eksperta ajurwedy. Tym razem na nasz talerz trafi szpinak z bakłażanem i cieciorką po indyjsku :)

[clear]SKŁADNIKI:

1 paczka mrożonego szpinaku rozdrobnionego (może być oczywiście świeży, ale wtedy jest z nim dużo pracy i trzeba pamiętać, że się mocno kurczy)
2 średniej wielkości pomidory
1 puszka cieciorki
1 średni bakłażan
50 gram orzechów nerkowca
2-3 duże ząbki czosnku
1 czubata łyżka świeżo startego imbiru
1 mała papryczka chilli świeża
1/4 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz, sól
łyżeczka brązowego cukru
oliwa do smażenia
masala: mielony świeżo kmin (1 łyżeczka), mielona świeżo kolendra (1 łyżeczka), kurkuma (1 łyżeczka), asafetida (1/3 łyżeczki)

[clear]

WYKONANIE:

1. Mrożony szpinak wrzucić na teflonową patelnię z łyżką oliwy. Rozmrażać szpinak mieszając delikatnie, żeby się nie przypalił. Kiedy jest prawie rozmrożony, odkryć i lekko odparować z nadmiaru wody. Od odparowania wody zależy gęstość sosu.

2. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić małą kostkę.

3. Bakłażana pokroić w kostkę i „zgrillować” na patelni z jak najmniejszą ilością oliwy. Odsączyć na papierze.

4. Utrzeć imbir

5. Zetrzeć czosnek (można też wycisnąć praską).

6. Chilli drobno posiekać razem z pestkami

7. Przygotować mielone przyprawy.

8. Na małym ogniu rozgrzać małą patelenkę i wlać oliwę – tak żeby przykryła patelnię. Nie za dużo, nie za mało.

9. Wrzucić na patelenkę mieszankę imbiru i czosnku, leciutko przesmażyć, dodać chilli i lekko przesmażyć (bez zrumieniania) następnie szybko dodać kmin i kolendrę.Całość chwilę podsmażyć i wrzucić kurkumę oraz asafetidę,  szybko zamieszać, wrzucić pomidory, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie i 3-4 minuty gotować na małym ogienku. Następnie wlać do szpinaku. Zamieszać i dodać bakłażana oraz cieciorkę.

10. Całość gotować około 3 minut (cały czas na wolnym ogniu). Następnie wrzucić zmielone drobno orzechy nerkowca, dosolić, gałkę muszkatołową i pieprz.

11. Wymieszać !

12. Gotowe :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *