Przepis na gorący napój imbirowy

Napój imbirowy przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy włożyć czubatą łyżeczkę świeżo startego imbiru umieścić do standardowej wielkości kubka i  zalać gotującą się wodą. Następnie odczekać 5 minut i dodać sok z połowy małej cytryny, a następnie dodać czubatą łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszać.

Dlaczego warto? 

Napój imbirowy jest przeznaczony na zimne i wilgotne pory roku. Rozgrzewa i usuwa nadmiar kapha. Jest to doskonały środek na przeziębienie, jednak możemy go potraktować także jako „wspomagacz” trawienia po posiłku (wtedy zalecam się wypić tylko małą filiżankę takiego napoju).
Fantastyczne remedium na dolegliwości vata i kapha. Jednak z umiarem może być stosowany również przez osoby z dominującą pitta. Świeży imbir ma vipak (efekt post trawienny) słodki w przeciwieństwie do suszonego imbiru, który ma vipak ostry. Jesli osoba o konstytucji pitta użyje do tego świeżego, płynnego miodu zamiast stężałego i dodatkowo cytrynę zastąpi limonką to nie doprowadzi do nadmiaru pitta.

Napój bogaty jest w aktywne enzymy, witaminy i przeciwutleniacze.

Autor: Bartosz Niedaszkowski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *