Przepis na faszerowanego bakłażana z pieca!

Przedstawiamy kolejny przepis autorstwa Bartosza Niedaszkowskiego, eksperta ajurwedy. Tym razem na bakłażana faszerowanego z pieca. Jest to doskonała potrawa równoważąca doszę vata na zimowe dni. Porcja jest przewidziana dla dwóch osób. Przepis jest wegański.

[clear]SKŁADNIKI:

- 1 średni bakłażan
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka ciemnego, brązowego cukru (opcjonalnie)
- garść uprażonych pestek słonecznika
- 1 mała, świeża papryczka chilli
- sól, pieprz
- oliwa sansa (z drugiego tłoczenia)

[clear]PRZYGOTOWANIE:

1. Bakłażana należy rozciąć wzdłuż. Łyżką wybrać gniazdo nasienne zostawiając ścianki grubości ok. 1 cm. Natrzeć solą bakłażany i odstawić. Wybrany miąższ posiekać w kostkę wielkości ok. 1cm. Cebulę również posiekać w kostkę.

2. Posiekaną cebulkę zeszklić i leciutko zbrązowić na oliwie. Następnie dodać poszatkowane gniazdo nasienne i chilli, po czym dobrze wymieszać. Całość lekko podsmażyć, odrobinę posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem uważając aby nie przypalić. W razie potrzeby podlać oliwą lub odrobiną wody. Bakłażan lubi oliwę. Wtedy staje się aksamitny w smaku.

3. Kiedy farsz będzie miękki dodać zmiażdżone ząbki czosnku, 2 duże łyżki koncentratu i całość dobrze wymieszać podlewając odrobiną wody, aby składniki się dobrze połączyły. Teraz dobrze jest dodać odrobinę cukru, aby przełamać kwaśność pomidorów, ale jest to tylko kwestia smaku. Doprawić solą i pieprzem.

4. Zestawić z ognia i dodać cały drobno posiekany pęczek natki pietruszki oraz zmielony słonecznik, ale nie za drobno – kawałki słonecznika powinny być wyczuwalne. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Teraz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

5. Następnie opłukać bakłażana i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać oliwę i położyć bakłażana miąższem do dołu. Osmażać w ten sposób na wolnym ogniu aż do momentu kiedy miąższ się leciutko zabrązowi. Następnie przełożyć na drugą stronę i obsmażać najpierw skórkę na środku, potem z jednej strony, a potem z drugiej. Powinno podsmażać się równomiernie, nie ma to jednak większego znaczenia. Bakłażan nie może sie rozłożyć całkowicie, bo inaczej nie nałożymy farszu. Powinien pozostać dość sztywny i zwarty.

6. Teraz nałożyć równomiernie farsz do obu połówek i przełożyć do lekko nasmarowanej oliwą formy. Włożyć do piekarnika na około 45 minut. Podawać z domowym pieczywem lub ryżem basmati.

7. Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *