Przepis na curry z kalafiora

W dzisiejszym wpisie pokażemy Wam jak przyrządzić bardzo smaczne curry z kalafiora :)

[clear]Składniki

1 średni kalafior
4-5 średnich ziemniaków
1 duża cebula
3 duże pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
masło klarowane lub inny olej nadający się do smażenia

[clear][clear]Przyprawy

łyżeczka całych nasion kminu indyjskiego
łyżeczka zmielonej kolendry
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub 1 poszatkowane małe chili
1/4 łyżeczki asafetidy
łyżeczka kurkumy
czubata łyżeczka startego świeżego imbiru
po 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych: kardamonu, cynamonu i goździków
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
sól himalajska do smaku

[clear]Przepis

1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na złotobrązowo obrane i pokrojone w kostkę (2 cm) ziemniaki. Po obsmażeniu ziemniaki przełożyć na sitko lub papier.

2. Przyrządzić masalę: na tłuszczu pozostałym po ziemniakach zeszklić drobno posiekaną cebulę i wrzucić po kolei (w kilkusekundowych odstępach czasu) – kmin indyjski, mieloną kolendrę, pieprz cayenne, asafetidę, kurkumę oraz imbir. Przesmażyć przez kilka-kilkanaście sekund uważając aby nie przypalić przypraw.

3. Jak tylko masala będzie gotowa należy wrzucić do niej kalafiora podzielonego na średniej wielkości różyczki. Całość bardzo dokładnie i szybko wymieszać. Jeśli na patelni jest zbyt mało tłuszczu, trzeba go trochę dodać. Kiedy kalafior dobrze wymiesza się z przyprawami (może się lekko przyrumienić) należy podlać go gorącą wodą, dodać ziemniaki, lekko posolić i szybko przykryć. Wody powinno być tylko tyle, aby szybko powstała para, która będzie gotować kalafiora i ziemniaki. Co jakiś czas warto poruszać energicznie patelnią i uzupełnić ewentualny niedobór wody. W ten sposób ugotowanie al dente kalafiora i ziemniaków nie zajmie dłużej niż 10-15 minut.

4. W momencie gdy kalafior i ziemniaki będą gotowe, należy odkryć patelnię i wrzucić pomidory, pozostałe przyprawy i pieprz (do smaku). Gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Jeśli powstały sos jest za kwaśny, łatwo można go złagodzić dodając 1 łyżeczkę brązowego cukru.

5. Danie podawać na gorąco. Curry z kalafiora świetnie smakuje przystrojone świeżą kolendrą z białym ryżem basmati, czapati i małą miseczką raity.

Pamiętaj aby rozsądnie korzystać z przypraw, dostosowując ich ilość do swojej konstytucji. Czasem możesz nawet z niektórych z nich zrezygnować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *