Jak skutecznie połączyć ćwiczenia jogi z dietą

Czy joga może odchudzać? Zdecydowanie tak! Jednak chcąc zrzucić zbędne kilogramy i odchudzić określone partie ciała, trzeba ćwiczyć inaczej niż zwykle i oczywiście połączyć ćwiczenia z dietą.

Joga naprawdę może być w tym względzie niezwykle efektywna. Przekonało się o tym już wiele osób, które połączyło intensywne ćwiczenia z prostą, zrównoważoną dietą. Powrót do prawidłowej wagi i pięknie wyrzeźbione ciało, można uzyskać dzięki praktyce jogi, bez przechodzenia na drastyczną dietę, a co najważniejsze poczuć się lekko, pięknie i zdrowo!

Joga dynamiczna z Yoga Medica

W Pracowni Yoga Medica prowadzimy sesje jogi dynamicznej (kliknij aby dowiedzieć się więcej). Program ćwiczeń polega na zwiększeniu wydatku kalorycznego (energetycznego), przyspieszeniu metabolizmu, pobudzeniu krążenia w mięśniach, narządach wewnętrznych oraz skórze, redukcji tkanki tłuszczowej w okolicach ud, pasa, pośladków oraz ramion, usunięciu nadmiaru wody z tkanek (zmniejszenie obrzęków), a także: wzmocnieniu wszystkich mięśni szkieletowych ze szczególnym uwzględnieniem mięśni brzucha, pośladków, piersiowych i ramion, uspokojeniu układu nerwowego i usunięciu stresu (spalenie hormonów stresu: epinefryny, kortyzolu i aktywizacja wydzielania endorfin).

Efekty regularnego ćwiczenia to: zmniejszenie wagi, odchudzenie ww. partii ciała, poprawa mikrokrążenia w skórze, zmniejszenie cellulitu, wysmuklenie ciała (nóg, talii, ramion), poprawa gibkości i ogólne wzmocnienie mięśni, zwiększenie wydolności układu krążenia i obniżenie ciśnienia tętniczego.

Przeciwwskazania: problemy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, choroba wieńcowa serca, menstruacja, (osoby z nadciśnieniem tętniczym nie podnoszą wysoko rąk)

Wskazania: nadwaga, umiarkowane nadciśnienie tętnicze, zaburzenia przemiany materii różnej etiologii, osłabienie układu mięśniowego spowodowane siedzącym trybem życia, nadmierna sztywność mięśni, przewlekły stres.
Należy ćwiczyć minimum dwa razy w tygodniu, a najlepiej co drugi dzień (dla chętnych możemy przygotować zestawy ćwiczeń do samodzielnej praktyki a z czasem, planujemy zwiększyć ilość tego typu sesji w naszym tygodniowym grafiku.

Dieta: Nie należy się głodzić, trzeba jedynie zmienić produkty, które wchodzą w skład naszego dotychczasowego jadłospisu.

Wyeliminować: kawę, czarną herbatę, produkty smażone, fast food, gotowe posiłki paczkowane i wysoko przetworzone, słodycze (w tym czekoladę, lody), makaron z mąki oczyszczonej, białe pieczywo, cukier (pamiętaj, że cukier jest również w produktach przetworzonych), żywność puszkowaną, drób i mięso hodowane masowo, mleko krowie (i jego przetwory), alkohol.

Należy jeść: warzywa w postaci surowej lub ugotowane na „pół twardo” ; pełne zboża (są niezbędne!) takie jak: amarant,brązowy ryż, jęczmień, kamut, kasza bulgur, kasza gryczana, komosa ryżowa, kukurydza, orkisz, proso (kasza jaglana), ryż basmati, żyto; rośliny strączkowe (fantastycznie redukują wagę i wzmacniają!) takie jak: biała fasola (odmiany o dużych i średnich ziarnach), bób, ciecierzyca, czarna fasola, fasola adzuki, fasola anasazi (biało-brązowa), fasola pinto (beżowa nakrapiana), soczewica, soja (tylko nie modyfikowana) i fasola mung; warzywa liściastetakie jak: boćwina, endywia, kapusta, sałaty, szpinak itp.; orzechy (surowe, nie prażone i nie solone): migdały, nerkowce (z umiarem), orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, peka, pistacje; ziarna: dyni, słonecznika, sezamu, siemię lniane; świeże zioła; owoce; ryby; oleje nie rafinowane takie jak: olej lniany, oliwa, olej rzepakowy itp. są niezbędnym składnikiem zdrowej diety, szczególnie olej lniany, który zawiera niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te pomagają w odchudzaniu!!! Inne bogate źródło tych substancji to tłuste ryby morskie i orzechy oraz ziarno słonecznika i dyni. Trzeba również pamiętać o właściwym łączeniu pokarmów (to również reguluje metabolizm i pomaga zmniejszyć wagę, zapewnia maksymalne wchłanianie substancji odżywczych, zapobiega wzdęciom) i piciu dużej ilości niegazowanej wody mineralnej (minimum 2 litry).

Dobre połączenia: Surówki, warzywa korzeniowe, warzywa o niskiej zawartości skrobi, nasiona, zioła, orzechy i oleje nasion można łączyć z białkami (mięso, drób, sery, jajka, orzechy) oraz węglowodanami – wszystkimi rodzajami ziaren i wyprodukowaną z nich żywnością (pieczywo pełnoziarniste, płatki, mąka z pełnego przemiału itp.)

Bardzo złe połączenia: Węglowodany z białkami, mięso (w tym ryby z nabiałem), mleko z owocami, owoce surowe z warzywami. Owoce należy zjadać zawsze osobno jako niezależny posiłek! Pół godziny po zjedzeniu owocu można zjeść inny posiłek, po innym posiłku należy odczekać kilka godzin zanim zje się owoc!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *