Czapati – placki z pszennej mąki razowej

Czapati to najbardziej pierwotna forma pieczywa. Jest bardzo zdrowe ponieważ jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i nie używa się do niego prawie żadnych dodatków. Ponadto jeśli nauczymy się sami je robić mamy pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajdzie.

Składniki:

250 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej (lub innej)

150 ml letniej wody

pół łyżeczki soli

2-3 łyżki stopionego masła lub ghee (można z tego zrezygnować jeśli jesteś typem Kapha)

Przepis:

Do miski wsyp mąkę i sól. Stopniowo dolewaj wody, aby powstało miękkie ciasto. Wyrabiaj przez około 6 minut, aż będzie gładkie i jędrne. Skrop wodą i przykryj wilgotną ściereczką na pewien czas (około pół godziny do dwóch godzin).

Rozgrzej patelnię, najlepiej ciężką stalową. Ponownie zagnieć ciasto wilgotnymi rękoma. Uformuj z niego wałek i podziel na około 15 równych części. Zrób z nich kulki, otocz w mące i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy lub czystym blacie kuchennym na cienkie (około 2mm), okrągłe placki. W czasie wałkowania zachodzi najczęściej potrzeba podsypywania mąką placków, aby nie przywierały do blatu. Po rozwałkowaniu strzep nadmiar mąki i wrzuć pierwszy czapati na patelnię (można więcej jeśli masz dużą patelnię). Resztę przykryj ściereczką, aby nie wyschły. Kiedy na ciasto zacznie się ścinać, stając się białawe i na powierzchni pojawią pęcherzyki przerzuć na drugą stronę i po chwili zacznij placek dociskać zwiniętą, lub złożoną ściereczką, co powinno spowodować jego nadęcie się. Wtedy placek jest w zasadzie gotowy.

Jeśli nabierzesz wprawy nauczysz się jak sprawić aby czapati były na wierzchu upieczone, z brązowymi plamkami, a w środku miękkie, lekko ciągnące się (jak świeży chleb) i wilgotnawe. Takie są najlepsze, ale nie przejmuj się jeśli od razu ci to nie wyjdzie, ponieważ i tak będą smaczne i zdrowe . Czapati najlepiej podawać dopóki są ciepłe. Aby przedłużyć nieco ten czas można je owinąć zaraz po upieczeniu ściereczką.

Na koniec powrót do przeszłości – zdjęcia z warsztatów z gotowania z początków działalności Yoga Medica. Gotuje oczywiście Bartosz Niedaszkowski :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *